زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

سیدحبیب‌اللّه بن سیدمحمدعلی امین التجار اصفهانی





سیدحبیب‌اللّه بن سیدمحمدعلی امین التجار، از مشاهیر تجار و سیاست‌مداران عصر مشروطه و پهلوی در اصفهان می‌باشد.


۱ - معرفی اجمالی



میرزا حبیب‌اللَّه امین التّجار ابن سیّدمحمّدعلی، از مشاهیر تجار و سیاست‌مداران عصر مشروطه و پهلوی در اصفهان است. در سال ۱۲۶۳ش متولّد شده و پس از پدر به تجارت پرداخت و از تجار معروف اصفهان شد. او در جریان مبارزات مردم اصفهان به رهبری حاج‌آقا نوراللّه نجفی علیه استبداد محمّدعلی شاه، جزو انجمن سری آزادی‌خواهان بود. پس از امضاء فرمان مشروطیت، به حمایت مالی از انجمن ولایتی اصفهان پرداخت.
همچنین او از اعضای حزب دموکرات در اصفهان بود. در سال ۱۳۲۴ق هنگامی که علمای اصفهان کالاهای خارجی را تحریم کرده و مردم را به خرید کالاهای وطنی تشویق کردند، او نیز از این اقدام حمایت کرد. در جریان جنگ جهانی اوّل از اعضای مؤثّر کمیته دفاع ملّی بود و در جریان تشکیل دولت موقت ملّی در کرمانشاه و مهاجرت اعضای کمیته دفاع ملّی، قصد پیوستن به آنان را داشت که به دست نیروهای انگلیسی اسیر شده و مدّتی را در زندان سپری کرد.
[۱] عقیلی، سیداحمد، نگرشی بر مشروطیت اصفهان، ص۱۰۴-۱۰۵.
[۲] مهدوی، سیدمصلح‌الدین، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص۶۸.

وی پس از آن چندین‌بار از طرف مردم اصفهان به نمایندگی مجلس شورای ملّی انتخاب شد. در زمان سلطنت رضا شاه، او از دوستان تیمور تاش وزیر دربار بود و چون امتیاز انحصار تریاک برای ۳ سال به امین التّجار داده شد و شایع شد که تیمور تاش از او رشوه گرفته است، تیمور تاش دستگیر و به زندان افتاد و امین التجار با اینکه نماینده مجلس بود، دستگیر و زندانی شد و پس از تحمّل ۶ ماه حبس با عفو رضا شاه آزاد شد.
وی در دوره پانزدهم مجلس نیز نماینده اصفهان بود.
[۳] مرسلوند، حسن، زندگینامه رجال و مشاهیر ایران، ج۱، ص۲۸۷-۲۸۵.

امین التّجار در ۲۴ ربیع الاوّل ۱۳۶۹ق (مطابق ۲۴ دی ۱۳۲۸ش) وفات یافته و در تکیه خانوادگی امین التّجار در تخت فولاد مدفون شد.
[۴] تخت فولاد یادگار تاریخ: خطی.


۲ - پانویس


 
۱. عقیلی، سیداحمد، نگرشی بر مشروطیت اصفهان، ص۱۰۴-۱۰۵.
۲. مهدوی، سیدمصلح‌الدین، سیری در تاریخ تخت فولاد، ص۶۸.
۳. مرسلوند، حسن، زندگینامه رجال و مشاهیر ایران، ج۱، ص۲۸۷-۲۸۵.
۴. تخت فولاد یادگار تاریخ: خطی.


۳ - منبع


مهدوی، سیدمصلح‌الدین، اعلام اصفهان، ج۲، ص۴۳۰.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.